Cara Nak Buat Kuih Tepung Liat

300 gram tepung beras 130 gram gula pasir 1 sudu. Lubangkan sedikit untuk letak inti.


This Kedahan Kuih Was Actually Told To Me By My Reader Norehan Thanks Kak Liat Means Elastic Is Th Yummy Healthy Snacks Asian Desserts Asian Fusion Recipes

5gajah utk buat laksa Sedikit garam CARA MEMASAK.

. Tu pun nak kena pilih betul2. Memang nak sangat belajar buat kuih ni suami anak2 suka sangat. 2Dah siap dua bahan ni panaskan kukusan.

Masukkan air ke dalam periuk dan panaskan sebentar. Adunan tadi dibahagi dua dan masukkan. Lalukan bawah air paip yang besar dan pastikan pasta betul-betul basah.

Angkat dan tapis bahan-bahan yang dimasak tadi. Apabila sudah pekat boleh dituangkan ke atas adunan berwarna hijau sebentar tadi anggaran 2 sudu besar. Masukkan adunan bawah 34 penuh.

Sudukan inti kelapa secukupnya. Letak adunan 2 sudu makan dan ratakan. Masukkan pula bahagian atas dan kukus dalam 12-15 minit.

12 paket tepung pulut bancuhkan dengan air dengan sedikit garam. Untuk inti Panaskan gula merah gula pasir daun pandan Secubit garam. Kacau sebati hingga tiada bintil-bintil tepung.

Abaikan tangan yang belemoih tu 4. 23gajah boleh teratai boleh. Inti buat siap-siap sehari sebelum nak buat tepung bungkus.

Sediakan daun pisang yang disapu dengan sedikit minyak masak. Ambil daun pisang dan sapukan minyak. IKLAN BAHAN INTI KELAPA.

Jika masih tak jadi doh tambah air sedikit lagi. 1 biji kelapa ambil bahagian putih sahaja 1 keping gula kerek gula melakanisanmanisan 2 cawan air 3 sudu makan gula. Tak perlu dikukus sebab dak masak atas dapaur sampai pekat.

Bungkus dengan kemas dan sedia untuk dikukus selama 20 minit. Kemudian letakkan kelapa parut putih di bahagian atas. Goreng dalam minyak yang panas sehingga merekah dan berbunga-bunga.

Goreng didalam minyak yang panas hingga merekah dan berbunga-bunga. 4 sudu tepung beras jangan guna cap 5gajah je. Siap jer menyediakan kuih saya terus menggoreng kerana dah tak sabar nak makan.

Masak air gula merah dan ketepikan. Barulah tutup api dan ketepikan. IKLAN Boleh makan terus.

Jadi aku bukan nak bagi resepi cuma aku nak bagitau perbezaan. Cara-cara untuk membuatnya. Kemudian tuang campuran tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut sedikit demi sedikit.

Angkat dan salut dengan gula. Dalam bekas yang lain tambah masuk segala jenis tepungsantan pekatgaram dan tambahkan air gula tadi. Mmg selalunya beli je tapi time2 bulan puasa je mudah nak dapat.

Bulatkan doh kecil-kecil dan leperkan. Cara pertama anda boleh buat tanpa rebus. Dengan api yang sederhana kacau sebati semua bahan sehingga pekat.

Masak guna api perlahan hingga adunan meruap pekat dan meletup-letup. Salut dengan gula dan sedia untuk dihidang. Masukkan spiralmakaronismall shell dalam tapis.

Kelongsong bekas acuan kuih tepong pelita dan tako ni ade beza nyanak diikut cara orang dolu2 tepong pelita bekas dia di buat dari daun. Barulah tambah masuk gula dan kacau hingga hancur. Masak atas api bahan A.

Masuk santan garam gula putih bersama tepung pulut di dalam bekas dan gaul sebati. Ambil adunan dalam 2 sudu besar dan leperkan atas daun. Campur kesemua bahan di atas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental.

Tak perlu hingga mendidih. Mula-mula air pasta tu akan keluar warna putih. Kemudian ambil sedikit doh bahagian badan dan tekan rata ia di atas daun pisang.

Ini juga tidak perlu dikukus. Masukkan halia dan bawang hiris garam gula dan tepung beras. Dah cair semua Masukan Kelapa kacau sebati.

Masak semua bahan dan kacau sampai pekat. Jika masih tak jadi doh tambah air sikit lagi. Tempoh masa lebih kurang dalam 2 minit.

Tutup api kemudian tuang ke dalam acuan atau bekas kecil. Kemudian tekan dengan ibu jari dan celupkan kuih ke dalam telur. Kadang sedap dmkadang xsedap.

Tgk resepi sedap mudah je. 2 sudu makan gula pasir. InsyaAllah nak try buat harap2 sedap.

500g tepung gandum 100g tepung beras 650 air200ml air pns450ml air kosong 34 sudu teh garam 500g gula aponggula melaka. Apam Kuih Tradisional Kelantan Cara Buat Apam Bakar Kuih Tradisional Kelantan Sedap Dan Unik Youtube. 1 paket tepung pulut cap 3 gajah 500 gm 2 sudu makan tepung gandum.

Masuk air gula merah tadi sambil ditapis dan kacau hingga tidak berketul. Masukkan bebola ke dalam air yang mendidih. CARA PENYEDIAAN BUAT KUIH BUNGA ATAU TEPUNG BUNGA.

Bakar6 biji pisang berangan3 biji bawang merah1 inci halia12 sudu teh lada hitam yg di tumbuk halus34 cawan gula jika nak. Kacau rata dan sebati. Adunkan agak-agak menjadi doh seperti doh kuih koci.

Ambil sedikit doh dan gentel bulat kemudian tekan dengan ibu jari. Mexican hat or called locally in sarawak as kuih penyaram was demonstrated by cik mala at my house during women gathering last friday. 2 CARA UNTUK MEMBUAT KUIH BOM BOLEH RUJUK.

Untuk membuat tepung bungkus sudukan adunan tepung ke atas daun pisang. Bungkus kemas-kemas dan buat sampai habis adunan. Bulatkan kecil-kecil dan balutkan dengan adunan doh tepung pulut.

Uli dan adun hingga menjadi sebati. Cara buat kuih penyaram sarawak. Cara Buat Resipi Kuih Lapis Sedap.

Caranya adalah satukan semua bahan seperti tepung beras santan garam dan air ke dalam periuk. Masuk semua bahan dan uli hingga menjadi doh. Campur air bersama tepung pulut sambil uli.

Kemudian celupkan ke dalam telur. Kacau kelapa parut dan garam sekata Sediakan daun pandan yang sudah dilayur. Apabila inti kering taburkan 2 sudu besar tepung gandum.

Kelongsong daun pisang tadi dimasukkan dalam lubang-lubang kukusan. Masak gula merah gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan Masukkan kelapa parut Masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum Dgn api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab² sedikit Angkat kemudian sejukkan Tepung kacang hijau secukupnya hat ni opah beli yg dh siap sangai kemudian ayak. Lipat kemas kuih ini seperti yang ditunjukan di dalam video.

Kemudian isi kan sedikit kelapa parut bergaram di tengahnya. Cukup masak hingga gula larut dan tidak berketul. Goncangkan penapis supaya semuanya betul-betul basah dan air yang keluar jadi jernih sedikit.

Kemudian masukan tepung gandum. Masukkan air gula ke dalam tepung sedikit demi sedikit sampailah sebati sehingga menjadi adunan yang lembut. 1 cawan tepung pulut 12 cawan air Pewarna hijau air daun pandan secubit garam 1.

1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air 2 helai daun pandan disimpul masak gula merah gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan masukkan kelapa parut masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum dgn api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab² sedikit angkat kemudian sejukkan. Cara masak kuih penyaram sarawak stail. Campur air dengan tepung pulut sambil uli.

Kukus dalam 7 minit atau hingga ia masak. 1 sudu teh air kapur Sedikit pewarna hijau CARA MEMASAK. BAHAN LAPISAN ATAS KEPALA SANTAN 12 cawan tepung beras 4 cawan santan.

Hari tu saya ada pos pasal kuih bom ni tapi saya tak letak. Sapukan dengan sedikit minyak ke atasnya. Tuang terus ke atas hijau.

Menggunakan tepung beraskuih tako. Satukan bahan A dan masak atas api. Satukan doh dan inti bersama atas daun pisang dan bungkus kemudian kukus selama 10-15 minit hingga naik wap.

Ambil sikit doh dan gentel bulat. Sebaiknya buat malam biarkan dalam dulang dan tutup dengan kain bersih.


Pin On Asian Desserts


Pin By Zuraidah Bt Mahat On Yummy Homemade Recipes Homemade Spices Food Receipes


Serabai Http Dapurmalaysia Com Resepi Apam Serabai Recipes Food Asian Breakfast


Kuih Goyang Place Card Holders No Bake Cookies Card Holder

No comments for "Cara Nak Buat Kuih Tepung Liat"